Δρομείς Σύρου

syrosrunners athiles

syros imi 2014 dromeis dek 14 2  dromeis dek 14 proti propoinisi 2015 dromeis tinos syrosrunners athiles2

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να τρέχει μεγαλύτερη απόσταση;

run
Η αντοχή στο τρέξιμο σίγουρα δεν μπορεί να κατακτηθεί από την μια μέρα στην άλλη, αλλά χτίζεται σταδιακά. Σε αυτό το χτίσιμο η διατροφή αποτελεί ένα από τα θεμέλια και είναι σημαντικό να σε εφοδιάζει με ενέργεια, να προστατεύει και να ενισχύει τους μύες, και να διασφαλίζει επαρκείς ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, όπως επίσης και καλή κατάσταση υδάτωσης.
Ενισχύοντας τη διατροφή σου με αρκετούς υδατάνθρακες – ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα, μέλι, γαλακτοκομικά- δεν πρέπει να παραλείψεις τις καλές πηγές πρωτεΐνης.

Οι υδατάνθρακες θα σου δώσουν ενέργεια για να μπορείς να καλύψεις τις απαιτήσεις μιας μεγάλης προπόνησης, παράλληλα όμως αυξάνονται κατά 20-40% οι απαιτήσεις σου σε πρωτεΐνη, η οποία θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις και να ενισχύσεις την μυϊκή σου μάζα. μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης πέραν του κρέατος και των υπόλοιπων ζωικών πηγών, είναι τα όσπρια σε συνδυασμό με ρύζι ή ψωμί ολικής άλεσης.
Ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι πλήρης σε απαραίτητα αμινοξέα και μπορεί να υποκαταστήσει την ζωική πρωτεΐνη.


Παράλληλα, αξίζει να δώσεις σημασία στην επαρκή πρόσληψη βιταμινών Ε και C, καθώς προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες που προκαλεί η άσκηση, ενώ φαίνεται ότι η βιταμίνη Ε ενισχύει την καλύτερη αποκατάσταση μετά το τρέξιμο αντοχής.
Η βιταμίνη Ε περιέχεται κυρίως στο ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα και ο ηλιόσπορος, ενώ καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, η ντομάτα και οι κόκκινες πιπεριές.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η μεγάλη συχνότητα εμφάνισης αθλητικής αναιμίας στους δρομείς, η οποία μπορεί να προκαλεί αίσθημα κόπωσης και να μειώνει την αθλητική απόδοση. Για να αποφύγεις κάποια έλλειψη σιδήρου και να βελτιώσεις την αντοχή σου, είναι σημαντικό να εξασφαλίσεις επαρκή πρόσληψη σιδήρου, καταναλώνοντας τακτικά κρέας από μοσχάρι, μαλάκια, συκώτι, όσπρια, προϊόντα σησαμιού, κολοκυθόσπορο, κάσιους, φουντούκια και άλλους ξηρούς καρπούς.

Σε περιόδους που προπονείσαι με στόχο να αυξήσεις τις αποστάσεις που διανύεις, μην ξεχνάς να καταναλώνεις υγρά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, με έμφαση τις ώρες πριν και κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση.

ΠΗΓΗ: eatpositivethink.blogspot.gr/