Δρομείς Σύρου

syrosrunners athiles

syros imi 2014 dromeis dek 14 2  dromeis dek 14 proti propoinisi 2015 dromeis tinos syrosrunners athiles2

 • Συγκρότηση σε σώμα Διοικητικού Συμβουλίου

  ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

  Σήμερα, στις 9 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Τρίτη και ώρα 20:00, στα γραφεία του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου – Δρομείς Σύρου, συνήλθε σε συνεδρίαση, μετά την εκλογή του, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με θέμα την συγκρότησή του σε σώμα. Μετά από διαλογική συζήτηση και τις σχετικές προτάσεις που έγιναν για τη θέση του προέδρου, αντιπροέδρου, γραμματέα, ταμία και μελών του Δ.Σ., ψηφίσθηκε και εκλέχθηκε ομόφωνα η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ως ακολούθως:

  1. Παναγιώτης Παπουτσάς για το αξίωμα του Προέδρου
  2. Γεώργιος Χατζαντώνης για το αξίωμα του Αντιπροέδρου
  3. Εμμανουήλ Αργυρός για το αξίωμα του Γραμματέα
  4. Ισίδωρος Παλαμάρης για το αξίωμα του Ταμία
  5. Διονύσιος Μεσσάρης για το αξίωμα του Υπευθύνου δημοσίων σχέσεων
  6. Αλοϊσία Βαρθαλίτου για το αξίωμα του Μέλους
  7. Δημήτριος Κούβαρης για το αξίωμα του Μέλους

  Η θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι διετής.

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  Παναγιώτης Παπουτσάς        Εμμανουήλ Αργυρός

 • Μεγάλη αλυσίδα αγάπης & αλληλεγγύης

  Δηλώστε συμμετοχή ως εθελοντές, με τον Σύλλογό μας,
  στην "μεγάλη αλυσίδα αγάπης και αλληλεγύης"

  Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 στο κλειστό γυμναστήριο "Δημήτριος Βικέλας" και ώρα 12:00 (αίθουσα Α.).

  Συγκεντρώνουμε τρόφιμα, ρούχα ( για όλες τις ηλικίες), κουβέρτες, σεντόνια κτλ, παιχνίδια , πλαστικά καπάκια, ξηρά τροφή, κονσέρβες για τα καταφύγια αδέσποτων ζώων, χρήματα, στο κουτί αγάπης στην είσοδο της εκδήλωσης.

  Στηρίζουμε την Στέγη ανηλίκων, το Ισιδώρειο ίδρυμα, το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία δήμου Σύρου- Ερμούπολης, τα καταφύγια αδέσποτων ζώων και τα 3 γηροκομεία του νησιού μας.
  (Ανάλογα με την ποσότητα των πραγμάτων που θα συγκεντρωθούν ίσως δοθούν και σε άλλες οργανώσεις).

  Οργάνωση : Το σπιτικό της Αγνής

  Συνδιοργανωτές : ΕΣΚ Κυκλάδων

  ΕΠΣ Κυκλάδων

  Τ.Ε. Επιτροπής Βόλεϊ Κυκλάδων

  Χορηγός : A cafe, Το σπιτικό της Αγνής.

 • Τα αποτελέσματα αρχαιρεσιών 2016

 • Φόρμα εγγραφής με τον Σύλλογο δρομέων Σύρου στους αγώνες Ναυπλίου

 • Ενημέρωση για την εκδρομή του Συλλόγου μας στο Ναύπλιο

  Εκδρομή του Συλλόγου μας στο Ναύπλιο

  Δηλώστε συμμετοχή

  • Το κόστος συμμετοχής, για τον Σύλλογο Δρομέων Σύρου είναι 10€ ανά άτομο και ανά αγώνα για Μ, ΗΜ, 5χλμ και 5€ για τα 2,5χλμ.
  • Επιλέχθηκε το ξενοδοχείο Έλενα, το οποίο είναι μέσα στην πόλη του Ναυπλίου. Τιμές 2κλινο 50€/ημέρα, 1/κλινο 40€/ημέρα. 3κλινο 50€/ημέρα. Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα φροντίσει μόνος του για την διαμονή του,  Τηλέφωνο κρατήσεων: 27520 23217 - 27520 21021/2
  • Η μετακίνηση στο Ναύπλιο θα γίνει με το ΚΤΕΛ, υπάρχουν αρκετά δρομολόγια, με κόστος 6,60€ + 6,60 το άτομο για την διαδρομή Αθήνα – Ναύπλιο - Αθήνα.Το ΚΤΕΛ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ παρέχει 50% έκπτωση στο κόστος μετακίνησης μετ. επιστροφής στα τακτικά δρομολόγια της ΚΤΕΛ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ για την Παρασκευή, το Σάββατο, την Κυριακή και την Δευτέρα 13 – 16/03/15. Οι ενδιαφερόμενοι για να έχουν την έκπτωση, θα πρέπει να προσκομίσουν στα κατά τόπους εκδοτήρια της ΚΤΕΛ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, την επιβεβαίωση που θα λάβουν ηλεκτρονικά όταν γίνει η εγγραφή, μαζί με την Ταυτότητα τους. Για περισσότερες πληροφορίες για τα δρομολόγια:

  http://www.ktel-argolidas.gr/?module=default&pages_id=11

  Το ΚΤΕΛ Αργολίδας έχει υλοποιήσει στην ηλεκτρονική του πλατφόρμα, εφαρμογή στην οποία αφού ο ενδιαφερόμενος ακολουθήσει τα επί μέρους στάδια πχ. Επιλογή σταθμού επιβίβασης, Επιλογή σταθμού προορισμού, Ώρα αναχώρησης κλπ., υπάρχει στην έκδοση εισιτηρίου επιλογή Μαραθώνιος 2015, 6,60€.

  Προσοχή για να μπορέσει να υλοποιηθεί η έκπτωση θα πρέπει να συμπληρωθεί ο κωδικός εγγραφής που σας έχει αποσταλεί και το Ονοματεπώνυμο του δικαιούχου την έκπτωση. Επίσης η ίδια διαδικασία πρέπει να γίνει και για το αντίστοιχο εισιτήριο της επιστροφής.

  http://www.ktel-argolidas.gr/?module=ticket__reservation3&lang=el

  Η έκδοση του εισιτηρίου μπορεί να γίνει και στα εκδοτήρια του ΚΤΕΚ Αργολίδας στον Κηφισό και στο Ναύπλιο, με την επίδειξη του μοναδικού αριθμού συμμετοχής και της ταυτότητας του δικαιούχου την έκπτωση.

   

 • Επιστολή σε φορείς για συνδιοργάνωση Ημιμαραθωνίου

   

  ΔΡΟΜΕΙΣ ΣΥΡΟΥ

  τηλέφωνα: 6942921483
                    2281081825
                     Γεώργιος Ζαγκούλης  

   Πρός    

  α) Ἱερά Μητρόπολη Σύρου

  β) Περιφέρεια Ν.Αἰγαίου

  γ) Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας & Β/θμιας
     Ἐκπ/σης Ν. Αἰγαίου

  δ) Δῆμο Σύρου-Ἑρμούπολης

  Μεγάλη χαρά καί τιμή γιά ἐμᾶς νά ἐπικοινωνοῦμε μαζί σας.

  Ἀπευθυνόμαστε σέ  σᾶς καί σᾶς ζητᾶμε νά τεθεῖτε ὡς συνδιοργανωτές στόν Ἡμιμαραθώνιο ἀγώνα δρόμου (καί παράλληλων ἀγώνων 1.5 καί 5 χιλιομέτρων), πού θά διεξαχθεῖ στήν Σῦρο, τήν Κυριακή τῆς Πεντηκοστῆς, στίς 8 Ιουνίου 2014.

  Φιλοδοξοῦμε ὁ ἀγώνας αὐτός νά ἐπαναλαμβάνεται κατ΄ἔτος, τήν ἴδια μέρα, τήν Κυριακή τῆς Πεντηκοστῆς καί νά καθιερωθεῖ πλέον ὡς ὁμιμαραθώνιος Σύρου- Κυριακή τς  Πεντηκοστς.

  Τό αἴτημά μας, πέρα ἀπό τήν θεσμική υποστήριξη, περιλαμβάνει, κυρίως, τήν οἰκονομική συνδρομή ποσοῦ πού δύνασθε νά προσφέρετε, προκειμένου νά καλυφθοῦν τά ὀργανωτικά ἔξοδα τοῦ ἀγώνα.

  Εἴμαστε βέβαιοι ὅτι ἀπό τήν ἐπιτυχία τοῦ συγκεκριμένου ἐγχειρήματος θά ὠφεληθεῖ πολλαπλῶς καί οὐσιαστικῶς ἡ κοινωνία τῆς Σύρου.

  Εὐελπιστοῦμε γιά τήν θετική ἀνταπόκριση στό αἴτημά μας.


  Σῦρος, 22 Φεβρουαρίου 2014                                             μέ σεβασμό καί ἐκτίμηση

                                                                                              ΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ ΣΥΡΟΥ

 • Μήνυμα του Βασίλη Νομικού για τον αγώνα 100 km Ψάθα-Αλεποχώρι

   vas nomikos01 vas nomikos02 vas nomikos00

   Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του Συλλόγου Δρομέων Σύρου για την υποστήριξη που μου έδειξαν, πριν και μετά τον αγώνα. Δυστυχώς, δεν κατάφερα να φτάσω ως τον τερματισμό και να φέρω ένα ακόμα μετάλλιο στη Σύρο μας.

  Αυτό βέβαια είναι το ένα κομμάτι του αγώνα. Το άλλο κομμάτι και πιο σημαντικό κατά την άποψη μου, έχει να κάνει με όλα τα άτομα που με στήριξαν καθ’ όλη την προσπάθεια μου, όπως το οικογενειακό μου περιβάλλον, φίλοι, γνωστοί, και πολλοί αξιόλογοι αθλητές που τους σέβομαι και τους εκτιμώ.

  Χάρη σε εκείνους αντλώ δύναμη να συνεχίσω να προσπαθώ...
  Σας ευχαριστώ.

  Βασίλης Νομικός

 • Συμμετοχή αθλητή του συλλόγου μας στον αγώνα 100 km

  10ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 100 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ 4ος 50 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ

  ΤΟΠΟΣ: ΠΑΡΑΛΙΑ ΨΑΘΑ-ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ
  ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

  nomikos-basilis

  O αθλητής Βασίλης Νομικός είναι ο τρίτος αθλητής του συλλόγου μας που θα επιχειρήσει να τερματίσει στον αγώνα δρόμου  100 χιλιομέτρων.

  Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στη διαδρομή Ψάθας-Αλεποχωρίου Μεγάρων σε επίπεδη (μηδενική κλίση) παραθαλάσσια διαδρομή 10 χλμ. με το σύστημα πήγαινε-έλα, δηλαδή 20 χλμ. ο κάθε γύρος επί 5 φορές για τον αγώνα των 100 χλμ.

  Του ευχόμαστε να βρει, κυρίως, τα ψυχικά αποθέματα και να καταφέρει να τερματίσει υγιής.

  Καλό αγώνα και καλό τερματισμό!

   

 • και οι 7 ήταν υπέροχοι!

   

  eyrotas all

      eyrotas4        eyrotas2            eyrotas3   eyrotas5  
         

  Mεγάλη ήταν  η συμμετοχή των Συριανών δρομέων σε αγώνες δρόμου την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου. Αψηφώντας τις προγνώσεις για έντονη κακοκαιρία έκαναν, με την παρουσία τους, το νησί μας για άλλη μια φορά υπερήφανο. Οι περισσότεροι αθλητές μας έκαναν καταπληκτικούς χρόνους και βελτίωσαν κατά πολύ την ατομική τους επίδοση. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και ευελπιστούμε να υπάρξει και ανάλογη συνέχεια. 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αθλητής των δρομέων Σύρου, Νάκας Αλέκος, εξαιτίας ενός τραυματισμού, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στον 1ο ημιμαραθώνιο Ευρώτα.

   Η διοργάνωση του 1ου ημιμαραθωνίου Ευρώτα ήταν σε γενικές γραμμές πολύ καλή και οι κάτοικοι πολύ φιλόξενοι. Καθώς περνούσες από τα χωριά έβλεπες, μέσα στο κρύο και στη βροχή, ανθρώπους που περίμεναν να χειροκροτήσουν, να σου συμπαρασταθούν! Η διαδρομή ήταν πανέμορφη, διασχίσαμε την εύφορη γη της Λακωνίας, μυρίσαμε τους πορτοκαλεώνες, τρέξαμε πάνω από γέφυρες του ποταμού Ευρώτα, πραγματικά την καταευχαριστηθήκαμε. Το μετάλλιο ήταν ένα από τα πιο όμορφα που έχουμε πάρει έως τώρα, κάτι που ακούστηκε και από άλλους αθλητές.

  Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα έριχνε ψιλόβροχο, οπότε μετά από το πρώτο δεκάλεπτο είχαμε γίνει μούσκεμα. Παρ’όλες τις καιρικές συνθήκες πετύχαμε πολύ καλές επιδόσεις και οι περισσότεροι έκαναν ατομικό ρεκόρ.

  Τα συγχαρητήριά μας σε διοργανωτές και δρομείς, όλα κύλησαν όμορφα και ευχαριστηθήκαμε τον αγώνα, γνωρίσαμε όμορφα μέρη και υπέροχους ανθρώπους, καλή αντάμωση το 2015!

   1ος Ημιμαραθώνιος Ευρώτα

  Ονοματεπώνυμο

  Θέση Γενικής κατάταξης

  Χρόνος

  Παλαμάρης Ισίδωρος,

  16η

  1:29:32

  Μπόλιας Αλέξανδρος

  20η

  1:33:25

  Μακριδάκης Αγησίλαος

  21η

  1:33:26

  Αργυρός Μανώλης

  25η

  1:35:12

   

  Ονοματεπώνυμο

  Θέση Γενικής κατάταξης

  Χρόνος

  Μπισκετζή Μαρία

  148η

  2:20:19

   

  Αγώνας Σπύρος Λούης 10 χιλιομέτρων

  Ονοματεπώνυμο

  Θέση Γενικής κατάταξης

  Χρόνος

  Γεωργόπουλος Χριστόφορος

  37:44

  15ος αγώνας δρόμου βουνού Υμηττού

  Ονοματεπώνυμο

  Θέση Γενικής κατάταξης

  Χρόνος

  Κοντογεώργης Αλέξης

  384η

  2:31:55

 • Στυλιανός Κυριακίδης: ένας αφανής Έλληνας ήρωας

  ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ , KAMIA OΔΟ με το όνομα του ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ; 

  Στην Πάφο γεννήθηκε στις 4 Μαϊου 1910. Πάνω από έναν αιώνα πια. Φτωχόπαιδο ήταν και κάποια στιγμή ξεκίνησε τον αθλητισμό στην Λεμεσό.


  Του άρεσε να τρέχει από πιτσιρίκι. Κατάφερε, μάλιστα, να πάρει μέρος ως δρομέας με την ελληνική εθνική ομάδα στους ολυμπιακούς αγώνες του 1936! 
  Αγροτόπαιδο, με έρωτα για τον αθλητισμό και ταλέντο, από το 1934 τα μαζεύει και μετακομίζει στο Χαλάνδρι. Έπιασε δουλειά στην ΔΕΗ (τότε Ηλεκτρική Εταιρεία) και πήγαινε να μετράει τα ρολόγια στα σπίτια του κόσμου για να βγάλει το μεροκάματο.

   

  Τα' μπλεξε ο πόλεμος μετά. Υπέφερε ο κόσμος. Έτσι κι αυτός, έτσι και η οικογένειά του. Το 1940 έκοψε το τρέξιμο και κοίταξε μόνο να ζήσει.

  Πείνα! Έβλεπε τους παλιούς του συναθλητές, εκείνη την μεγάλη ομάδα του 1930, να λιμοκτονούν ή να τους σκοτώνει ο γερμανικός κατοχικός στρατός.

  Παντρεύτηκε, έκανε παιδιά, τέλειωσε η Κατοχή, άρχισε η φαγωμάρα του Εμφυλίου. Αδερφός να σκοτώνει αδερφό εκείνα τα μαύρα χρόνια.

  Πούλησε τα μισά έπιπλα για να πάει να τρέξει!

  Παίρνει την μεγάλη απόφαση το 1946 να ξανατρέξει. Λίγη προπόνηση, ελάχιστο φαγητό από τους γείτονες, δύσκολα χρόνια. Ήθελε να πάει στην Αμερική. Στην Βοστώνη. Στον φημισμένο μαραθώνιο! Ελπίζοντας ότι και μόνο με την παρουσία του θα μπορέσει να ευαισθητοποιήσει τους Αμερικάνους για να βοηθήσουν τον λαό μας που τα περνούσε δύσκολα όσο ποτέ άλλοτε.


  Πώς, όμως, να αγοράσει εισιτήριο για την Αμερική; Με τι λεφτά; Μαζεύει και πουλάει τα μισά έπιπλα του σπιτιού. Πιάνει πέντε δραχμές στο χέρι, του δίνουν με τα πολλά και κάμποσα ακόμα από την δουλειά του και πάει και βγάζει αεροπορικό εισιτήριο. Μονό! Δεν είχε λεφτά για «μετ' επιστροφής».

  Μέσα από τα χαλάσματα της Αθήνας, βρήκε το κουράγιο να πετάξει για Αμερική ρισκάροντας τα πάντα. Με μοναδικό σκοπό να. τρέξει! Τίποτα άλλο!

  «Θα πεθάνεις στα πρώτα χιλιόμετρα»

  Ο πιο δύσκολος μαραθώνιος της εποχής - κι ακόμα φημισμένος - ήταν αυτός της Βοστώνης. Φαβορί ο τεράστιος Άγγλος Κένεθ Μπέιλι και ο Αμερικάνος, νικητής της προηγούμενης χρονιάς, Τζόνι Κέλι. Κι από κοντά ένας Καναδός αθληταράς.


  Πριν τον αγώνα όλοι οι αθλητές έπρεπε να περάσουν από γιατρό. Πάει και ο Κυριακίδης, τον εξετάζουν οι Αμερικάνοι και του λένε:

  - Δεν μπορείς να τρέξεις.

  - Μα, γιατί; Γιατί δεν μπορώ ενώ έκανα τόσο ταξίδι;

  - Είσαι πολύ αδύναμος, νεαρέ Έλληνα. Θα πεθάνεις στον δρόμο από την εξάντληση, έτσι κοκαλιάρης όπως είσαι. Δεν θα αντέξεις ούτε για μερικά χιλιόμετρα.

  Παίρνει ουσιαστικά την προσωπική ευθύνη και λέει «φέρτε μου το χαρτί να το υπογράψω ότι θα τρέξω κι αναλαμβάνω όποιον κίνδυνο υπάρχει για την ζωή μου. Θα τρέξω κι ας πεθάνω εδώ πέρα.».

  Αρχίζει ο αγώνας. 20 Απριλίου 1946 ήτανε. Ξεκίνησε αργά ο Στέλιος Κυριακίδης, αλλά ανέβαζε στροφές. Όλο και πλησίαζε τους πρώτους, όλο και πατούσε καλύτερα. Στο 40 χιλιόμετρο έπιασε τον Κέλι, τον πρωτοπόρο.


  Ναι, κέρδισε! Με πανευρωπαϊκό ρεκόρ! Παραμιλούσε η Αμερική.


  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τρούμαν καλεί τον Κυριακίδη στον Λευκό Οίκο, μαζί με τον δεύτερο, τον Αμερικάνο Τζόνι Κέλι.

  Κι όταν λέμε Κέλι να αναφέρουμε ότι 15 φορές βγήκε στην καριέρα του μέσα στην πρώτη πεντάδα του μαραθωνίου της Βοστώνης, ενώ το 2000 ανακηρύχθηκε από το Runner's World ο κορυφαίος δρομέας για τον περασμένο αιώνα.

  Ρωτάει ο Χάρι Τρούμαν τον Τζόνι Κέλι: «Καλά, βρε παιδί μου. Πώς έχασες απ' αυτόν τον κοκαλιάρη (σ.σ. έτσι τον έλεγαν οι εφημερίδες) κι αδύναμο Έλληνα;».

  Απάντηση Κέλι: «Μόνο εγώ έχασα; Κανένας δεν μπόρεσε να τον κερδίσει. Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου κι αυτός για έναν ολόκληρο λαό, για μια ιδεολογία...».

  Ο Τρούμαν χαμογελάει και γυρνάει προς τον Κυριακίδη. «Εσύ, παιδί μου, είσαι άξιος συγχαρητηρίων. Για πες μου. Τι θες να κάνω για σένα; Θες ρούχα; Τρόφιμα να δυναμώσεις; Χρήματα; Ό,τι θες από μένα».

  Απάντηση Κυριακίδη: «Σας ευχαριστώ, πρόεδρε. Δεν θέλω τίποτα για εμένα. Το μόνο που ζητώ, κύριε Τρούμαν, είναι να στείλετε ρούχα και τρόφιμα στα 7 εκατομμύρια Έλληνες που λιμοκτονούν. Αυτό ζητάω. Να βοηθήσετε τον λαό μου που υποφέρει».

  Αυτό που έγινε μετά ήταν απίστευτο. Από δωρεές των Αμερικάνων μαζεύτηκαν τόνοι από τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες. Δεν είχαν πώς να τα μεταφέρουν. Μόλις βρέθηκαν έξι καράβια, με τη συνδρομή της οικογένειας Λιβανού, έφτασε η βοήθεια στην Ελλάδα. Το «Πακέτο Κυριακίδη», όπως το ονόμασαν.

  Συγκεντρώθηκαν, επίσης, 250.000 δολάρια για να δοθούν στους ταλαιπωρημένους Έλληνες από την Κατοχή και τον Εμφύλιο! Ποσό τεράστιο για την εποχή. Όλες οι αμερικάνικες εφημερίδες τον είχαν πρωτοσέλιδο, ενώ ο ίδιος έτρεχε από Πολιτεία σε Πολιτεία της Αμερικής για να φέρει κι άλλη βοήθεια στην τσακισμένη Ελλάδα.

  Ένα εκατομμύριο κόσμος στην υποδοχή!

  Ένας λαός που πέθαινε στους δρόμους από την εισβολή του ναζισμού και τον Εμφύλιο, μπόρεσε να χαμογελάσει ξανά απ' αυτόν τον τεράστιο Έλληνα. Την μέρα που ήρθε από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, στις 23 Μαϊου, ξεχύθηκε στους δρόμους ένα εκατομμύριο κόσμος για να τον υποδεχτεί.

  Είχαν φτάσει απ' όλη την Ελλάδα άνθρωποι στην πρωτεύουσα για να τον ευχαριστήσουν. Εκείνη τη μέρα ήταν η πρώτη φορά που φωταγωγήθηκε ξανά η Ακρόπολη από τότε που άρχισε ο πόλεμος. Και θεωρήθηκε το πρώτο χαρμόσυνο γεγονός για τον τόπο ύστερα από τόσα καταραμένα χρόνια. Ο Κυριακίδης έδωσε χαρά, περηφάνια, ανακούφιση στους συνανθρώπους του.

  Πόσο γνήσιος ο Στέλιος Κυριακίδης! Πόσο αυθεντικός. Και τι ψυχή! Μεγαλείο.

  Ο γιός του, απλόχερα και χωρίς να ζητήσει ποτέ καμία αμοιβή, προσέφερε χρόνια μετά όλα τα κειμήλια του Στέλιου Κυριακίδη στο Μουσείο του Μαραθωνίου δρόμου στον Μαραθώνα (αξίζει να το επισκεφθείτε κάποια φορά).

  Με διαμάντι!

  Μέσα σ' αυτά που έγιναν δωρεά στο Μουσείο είναι και το μετάλλιο τεράστιας αξίας από τον νικητήριο αγώνα στην Βοστώνη. Ένα μετάλλιο που ήταν συλλεκτικό ακόμα και τότε, αφού για εκείνη και μόνο τη χρονιά είχε τοποθετηθεί στο κέντρο του ένα διαμάντι!

  Ο Στέλιος Κυριακίδης είναι ακόμα και σήμερα άγνωστος στους περισσότερους Έλληνες φιλάθλους. Στις ΗΠΑ, όμως, έχουν γράψει βιβλία για το κατόρθωμά του, έχουν γυρίσει βραβευμένα ντοκιμαντέρ (NBC), ενώ ετοιμάζουν και μια ταινία από την Disney με παραγωγούς τους Mark Ciardi και Gordon Gray.

  Άνθρωπος της προσφοράς, με υψηλά ιδεώδη, γνώστης της βαριάς κληρονομιάς αυτού του τόπου στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ένας μοναδικός αθλητής που λατρεύτηκε στην εποχή του. Θα μπορούσε και σήμερα να αποτελεί φάρο έμπνευσης για όλους μας, αλλά μάλλον σε πολλούς το όνομά του δεν λέει κάτι.

  Κι ας έκανε, πέρα απ' όλα τα άλλα, κι έναν τεράστιο άθλο από καθαρά αθλητικής άποψης, αφού η νίκη στον μαραθώνιο της Βοστώνης θεωρείται κάτι τρομερά δύσκολο.

   

  Στη Βοστώνη, σε ανάμνηση του θριάμβου του, οι Αμερικανοί φιλοτέχνησαν γλυπτό στο οποίο εμφανίζεται ο πρώτος σύγχρονος ολυμπιονίκης του μαραθωνίου, Σπύρος Λούης, να δείχνει στον Στέλιο Κυριακίδη το δρόμο προς τη νίκη…

  Ο αείμνηστος Φρέντυ Γερμανός είχε κάνει μια εξαιρετική εκπομπή για τον Κυριακίδη το 1981, απόσπασμα της οποίας μπορείτε να παρακολουθήσετε από το βίντεο εδώ:

  http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=26683&;tsz=0&act=mMainView

   

   

elliniko kafeneio kanakarisluxMINI MARKEToinoagorao kokkinossyrigasfournos tis agorasglobaldenaxasbidalisliquidwindArmakolas smallto farmakeio armakolaCreamAndDustaegean beauty armakola eleni